Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarna rzodkiew to bliska kuzynka popularnej rzodkiewki, która gości w naszych domach niemal przez cały rok i jest cennym źródłem witamin. Podobnie jest w przypadku czarnej rzodkwi - zawiera ona dużo witaminy C, prowitaminy z grupy B oraz liczne związki mineralnie. Dobrze smakuje bez dodatków, ale najlepsza jest jako główny składnik surówek. W tym przepisie jest tylko kilka składników, a jego główna zaleta, oprócz dobrego smaku, to szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut i surówka do obiadu gotowa.
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 75
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 99
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 301
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 75
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 99
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 301
Składniki
Rzodkiew wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć na sitko i odciśnij. Przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny.
Jabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski z rzodkwią, dodaj śmietanę (lub jogurt), sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Surówka z czarnej rzodkwi nadaje się do obiadu, można ją jeść samą, z pieczywem, wędliną lub innymi ulubionymi dodatkami.