Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super propozycja na świąteczny stół - surówka z brukselki z dodatkiem jabłka, żurawiny, granatu i płatków migdałowych
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 125
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 30
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 78
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 125
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 30
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 78
Składniki
Brukselkę umyć, pozbawić uszkodzonych listków i bardzo cienko pokroić a najlepiej posiekać w robocie kuchennym. Przełożyć do dużej miski. W misce umieścić niecałą szklankę wody i dodać łyżeczkę soku z cytryny. Jabłko pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki a następnie każdą z nich w cienkie plasterki, od razu przełożyć do miski z cytryną żeby nie ściemniały, chwilę potrzymać i przelać na sitko.
Cebulę drobniutko posiekać, skroić lekko cytryną i wymieszać, dodać do brukselki razem z żurawiną, pestkami granatu i płatkami migdałowymi oraz odsączonymi jabłkami. Do słoika dodać ocet winny, musztardę i miód, wymieszać łyżeczką, dodać oliwę, zakręcić słoik i wymieszać mieszając. Sos dodać do sałatki, dobrze wymieszać.