Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z rzeżuchą to zdrowa i pożywna propozycja, która doskonale komponuje się z innymi składnikami. Aromatyczna i lekko pikantna rzeżucha nadaje jej wyjątkowy smak, który doskonale współgra z kawałkami szynki konserwowej, żółtego sera i ugotowanych na twardo jajek. Zawartość chrupiących rzodkiewek i marynowanych pieczarek dodaje charakteru. Sałatka będzie najlepsza wiosną, ale z powodzeniem możesz ją przygotować o każdej porze roku.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 32
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 69
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1055
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 32
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 69
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1055
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, po czym ostudź i obierz. Pieczarki posiekaj w drobną kostkę i przełóż na sito, aby nadmiar soku ściekł. Szynkę konserwową pokrój w kostkę, podobnie postąp z ugotowanymi jajkami. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a rzodkiewkę też możesz zetrzeć lub drobno pokroić. Umieść wszystkie składniki w misce, wraz z rzeżuchą.
W osobnym naczyniu umieść majonez, jogurt i musztardę i energicznie wymieszaj widelcem, aby uzyskać emulsyjną konsystencję. Powstałym sosem polej sałatkę, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Posyp sałatkę rzeżuchą i od razu podawaj.
Sałatkę z rzeżuchą najlepiej podawać na świeżo, a nadmiar przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku, a przed podaniem ponownie przemieszaj.