Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kapusty z marchewką to w polskiej kuchni standardowy dodatek do dań obiadowych. Prawdopodobnie właśnie takim bukietem warzyw zadowolisz podniebienia wielu członków twojej rodziny, którzy odwiedzą cię w święta. Szukasz odmiany, a jednocześnie nie chcesz zawieść oczekiwań krewnych? Rozwiązaniem może być sałatka z pora i ogórków kiszonych… a właściwie sałatka z kapusty z marchewką, do której powiew świeżości wnoszą ostry por i kwaskowy ogórek.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Składniki
Zdejmij zewnętrzne liście z kapusty i usuń głąb. Resztę poszatkuj drobno. Opłucz pora, odetnij ciemnozieloną część i korzenie. Resztę pokrój na cienkie plasterki (w sałatce powinny rozpaść się na krążki). Połącz warzywa w misce, posyp solą i odstaw na około pół godziny. Dzięki temu zabiegowi por i kapusta nieco zmiękną. Por jest ostry i wyrazisty, więc jeśli preferujesz łagodniejsze smaki, przed posoleniem możesz przelać go na sitku wrzątkiem.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na tej samej grubości oczek zetrzyj ogórki. Połącz wszystkie warzywa w misce. W osobnym naczyniu połącz sok z cytryny z oliwą. Dodaj do warzyw i wymieszaj dokładnie. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw sałatkę z pora i ogórków kiszonych na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się „przegryzły”.