Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i pełna smaku sałatka z pieczonego bakłażana z natką pietruszki w sosie czosnkowo-jogurtowym z dodatkiem pasty tahini
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2153
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 985
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2153
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 985
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bakłażany przekroić każdy na pół, nożem naciąć na nich kratkę, posmarować każdą połówkę oliwą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 30-40 minut aż się upieką i zbrązowieją. Przełożyć do plastikowego naczynia z przykrywką i ostawić do ostygnięcia. W misce wymieszać jogurt z pastą tahini, sokiem z cytryny i posiekanym drobno czosnkiem, posolić i popieprzyć do smaku. Natkę drobno posiekać. Przestygnięte bakłażany pokroić w kostkę, zalać jogurtem dodać natkę, całość dobrze wymieszać. Najlepsza jak się przegryzie i postoi kilka godzin w lodówce.