Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kurczakiem, pieczarkami i ryżem to najlepsza przekąska na każdą imprezę, świetnie sprawdzi się także jako posiłek do lunchboxa, który możemy zabrać do szkoły czy pracy. Można ją modyfikować według własnych upodobań, zmienić proporcje lub dodać ulubione składniki.
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 700
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 429
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 762
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 121
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 700
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 429
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 762
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 121
Składniki
Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i łączymy z przyprawą do kurczaka dokładnie mieszając a następnie odstawiamy na 20 minut. Pokrojone mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut, do momentu aż uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki a następnie smażymy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju kilka minut aż stracą surowość ale będą jeszcze jędrne, od czasu do czasu mieszamy. Ogórki konserwowe kroimy w niewielką kostkę.
Do miski przekładamy ugotowany i wystudzony ryż, dodajemy odsączona z zalewy kukurydzę, podsmażonego kurczaka i pieczarki. Do sałatki wrzucamy również pokrojone ogórki, starty na tarce o dużych oczkach ser żółty oraz posiekany szczypiorek, wszystkie składniki dokładnie razem łączymy. Na końcu do sałatki dodajemy majonez, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na 30 minut aby wszystkie smaki się przegryzły.