Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kiszonych buraków to proste i wegańskie danie, które świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska czy szybki lunch do pracy. Warzywa charakteryzują się mocnym i wyrazistym smakiem. Kwaskowatość jest nieco złagodzona dodatkiem ziemniaków i słodkiej marchewki. Całość zwieńcza delikatny sos, który także doskonale łączy się z pozostałością zalewy z kiszenia buraków. Buraki są niezwykle zdrowe dla układu sercowo-naczyniowego, a proces kiszenia sprawia, że są też pożyteczne dla bakterii probiotycznych w jelitach.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Ziemniaki i marchewki obierz, a następnie ugotuj do miękkości. Odcedź je, ostudź i pokrój w drobną kostkę.
Buraki i ogórki kiszone odcedź z nadmiaru zalewy i pokrój w kostkę o podobnej wielkości.
Groszek odcedź z zalewy.
Cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej i wymieszaj.
Przygotuj dressing. Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą w niewielkiej miseczce. Przygotowanym dressingiem zalej sałatkę z kiszonych buraków. Całość wymieszaj.
Danie podawaj po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, kiedy smaki się przegryzą. Podawaj udekorowane listkami natki pietruszki.