Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Bardzo smaczna sałatka, na talerzu wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej:)
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Najpierw trzeba ugotować buraki(najlepiej obrać ze skórki), tak żeby były miękkie- wg uznania, można też upiec w piekarniku. Ostudzone buraki zaczynam kroić w talarki( staram robić się to w miarę cienko). Rozgrzewam patelnię i prażę na niej słonecznik- zerkam na niego, a w międzyczasie płuczę i rwę sałatę lodową/ rukolę. Ser feta kroję w kostkę lub kruszę po prostu w rękach. Przystępuję do zrobienia sosu. Do miski wlewam trochę ostudzonej przegotowanej wody, dodaję łyżkę miodu, trochę suszonej bazylii, szczyptę soli i pieprzu i kilka kropel soku z cytryny. Rozkładam na talerzu pokrojone buraki w talarki. Polewam je przygotowanym sosem. Przykrywam to sałatą/rukolą. Kładę ser feta i słonecznik polewam sosem. Zazwyczaj robię kolejną warstwę tak samo- warstwy wg uznania.