Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z boczkiem to smaczne i bardzo pożywne danie, które nie wymaga żadnych dodatków. Możesz zjeść ją w pracy w porze obiadu. Dobrze smakuje zarówno w temperaturze pokojowej, jak schłodzona.
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 933
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 38
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 101
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 122
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 933
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 38
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 101
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 122
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj na półtwardo – nie mogą być surowe, ale nie powinny być zbyt miękkie, by nie rozpadały się podczas krojenia. Ugotowane ziemniaki odstaw do przestudzenia. Pokrój na ósemki (lub mniejsze kawałki).
Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut we wrzącej wodzie). Przestudź, obierz ze skorupek (najlepiej, gdy będą jeszcze lekko ciepłe) i pokrój w kostkę.
Pokrój boczek w kostkę lub niewielkie plasterki. Podsmaż na suchej patelni. Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, dodaj na patelnię pokrojoną w kosteczkę cebulę. Jeśli tłuszczu wytopi się niewiele, dodaj odrobinę oleju.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek i ziemniaki. Smaż przez kilka minut. Całość dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj sos z majonezu, śmietany i musztardy. Do przestudzonych ziemniaków z boczkiem i cebulą dodaj pokrojone jajka i natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki z sosem. Sałatkę najlepiej podać od razu po przygotowaniu, ale możesz też przechowywać ją kilka dni w lodówce.