Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sztandarowa sałatka grecka, w Turcji serwowana jest podobna, ale — bez fety. W oryginalnej sałatce tzw. greckiej nie ma sałaty, a krojenie i mieszanie fety z pozostałymi składnikami zbrodnią, główną przyprawą jest nic innego, jak oregano.
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 21
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85398
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 141
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 180
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 583
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 21
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85398
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 141
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 180
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 583
Składniki
Ogórki, pomidory kroimy i mieszamy — Grecy nie obierają do sałatki ani pomidorów, ani ogórków, ale te polskie naszpikowane chemią zdecydowanie trzeba. Dodajemy do tego pokrojoną w ósemki cebule, szczyptę oregano i całość skrapiamy oliwą, mieszamy — ale lekko, na wierzch kładziemy kawałki fety — nie mieszamy. Fetę polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano. I — gotowe.
Uwaga praktyczna: fetę moczymy w mleku — i tam też ją trzymamy, to znaczy, że nie musimy zużyć całego kawałka fety, co nam zostanie — zostawiamy „zatopione” w mleku. Ser zmienia wówczas nieco smak i znacznie dłużej utrzymuje świeżość.