Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka najczęściej kojarzy nam się z daniem warzywnym, okraszonym dressingiem na bazie oliwy, jogurtu czy majonezu. Typowe „warzywa sałatkowe” to sałata, pomidor, papryka, a w bardziej „swojskich” wariantach – marchew czy ziemniak. Często zapominamy, że sałatką jest każde danie – serwowane na zimno lub w temperaturze pokojowej – z rozdrobnionych produktów połączonych dowolnym sosem. Warto o tym pamiętać, bo to otwiera przed nami morze kulinarnych możliwości. Najsmaczniejsze dania często powstają z odważnie połączonych składników, które na pozór do siebie nie przystają. Formuła sałatki pozwala na niezliczone eksperymenty, które ograniczać może tylko nasza wyobraźnia. Przykładem takiego niestandardowego, choć sprawdzonego dania, jest smaczna i bardzo pożywna sałatka strasburska.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 37
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 76
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1074
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 157
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 37
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 76
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1074
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 157
Składniki
Z kalafiora usuń głąb. Podziel warzywo na drobne różyczki i ugotuj je na parze. Boczek pokrój w drobną kostkę i wysmaż na patelni (niezbyt mocno).
Groszek ugotuj do miękkości. Jeśli używasz groszku z puszki, odcedź go z zalewy. Pokrój w kostkę ser i dość drobno posiekaj cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Przygotuj sos z oleju, octu i musztardy. Dopraw go solą i pieprzem. Wymieszaj sałatkę z sosem i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.