Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka marokańska ma dwie charakterystyczne cechy: bardzo drobno posiekane składniki oraz potężną zawartość świeżej natki pietruszki. Sałatka najlepiej smakuje w środku lata, kiedy mamy pod ręką dojrzałe w słońcu warzywa. Wybierz te ze swojego ogrodu lub z ekologicznych upraw, ponieważ według oryginalnego przepisu warzywa powinny pozostać ze skórką.
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 355
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 58
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 355
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 58
Składniki
W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli, po czym zdejmij z palnika, wsyp kuskus, zamieszaj, przykryj talerzykiem i odstaw na 5 minut. Następnie skrop kuskus 1 łyżeczką oliwy, przemieszaj i odstaw na kolejne kilkanaście minut (w międzyczasie przemieszaj kilka razy, by kuskus się nie sklejał).
W szklance wymieszaj pozostałą oliwę z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Umyj ogórki i pomidory, obierz cebulę, a oliwki wyjmij z zalewy. Wszystkie składniki pokrój najdrobniej, jak potrafisz. Umyj natkę pietruszki, osusz i także drobno poszatkuj. Jeśli lubisz posmak mięty w słonych daniach, również dodaj kilka listów i drobno posiekaj.
Przełóż wszystkie składniki do miski, dodaj kuskus, pokruszoną fetę i polej całość sosem. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj sałatkę. Przed podaniem możesz lekko schłodzić danie. Sałatka marokańska najlepiej smakuje w dniu przygotowania.