Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka kurka z pewnością będzie wyglądać fenomenalnie na świątecznym stole. Jest prosta w przygotowaniu i klasyczna, ale podana w atrakcyjnej i nowoczesnej formie.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 22
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 61
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1012
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 146
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 22
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 61
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1012
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 146
Składniki
Ziemniaki, marchewkę i korzeń pietruszki obierz i ugotuj do miękkości. Jajka ugotuj na twardo. Wszystkie warzywa i jajka pokrój w bardzo drobną kostkę i włóż do miski sałatkowej. Dodaj kukurydzę.
Przygotuj sos: połącz ze sobą chrzan, majonez, sól i pieprz. Dodaj do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki muszą być dokładnie oblepione sosem.
Przełóż sałatkę do głębokiego talerza i dobrze „uklep”, by uzyskać górkę. Na szczycie, lekko po jednej stronie, uformuj mniejsze wybrzuszenie, które będzie stanowiło głowę kurki.
Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dokładnie posyp sałatkę, przykrywając wszystkie składniki.
Z czerwonej papryki wytnij ostrym nożem dziób, wole, grzebień oraz 3 zaokrąglone paski na ogon. Takie same paski wytnij z zielonej papryki i czerwonej cebuli. Z czerwonej cebuli odkrój jednej talarek i podziel go na pół – to będą skrzydła. Wszystkie elementy dekoracji umieść na sałatce.
Z małej kulki mozzarelli odkrój 2 plastry. Oliwkę podziel na pół. Za pomocą wykałaczki nadziej najpierw plaster sera, a następnie połowę oliwki tak, by wykałaczka nie przebiła skórki. Powtórz czynność z drugim okiem. Wbij delikatnie wykałaczki w sałatkę kurkę, kończąc formowanie.
Miskę udekoruj całymi liśćmi i gałązkami natki pietruszki.