Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka klasztorna zasmakuje wszystkim ceniącym klasyczne potrawy, które są wykonane z prostych składników. Przysmak sprawdzi się na rodzinną kolację lub w momencie, gdy dopada cię nieprzewidziany głód, a w kuchni masz tylko podstawowe produkty. Kawałek szynki, gotowane ziemniaki i jajka tworzą pożywną bazę, por dodaje wyrazistości, a zielony groszek wprowadza odświeżający akcent. Całość wiąże aksamitny majonez, tworząc smakowitą kompozycję.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, a po wystudzeniu obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo i po obraniu także pokrój w kostkę. Odsącz groszek na sicie. Ogórki możesz zetrzeć na tarce jarzynowej lub drobno posiekaj i ułóż obok groszku, aby odsączyć go z nadmiaru soku. Szynkę pokrój podobnie jak jajka i ziemniaki, a oczyszczony por drobno poszatkuj.
Wszystkie składniki umieść w dużej misce. W oddzielnej miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Przelej sos do sałatki, dokładnie połącz i odstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się połączyły.
Przed podaniem ponownie przemieszaj sałatkę klasztorną, udekoruj świeżą zieleniną i podawaj.