Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Jacuś to kolorowa porcja białka i witamin – w sam raz dla najmłodszych (i dorosłych!), którzy niechętnie sięgają po warzywa. Prezentuje się tak pięknie, że nie sposób jej się oprzeć. Jest przy tym dobrym pomysłem na wykorzystanie mięsa i marchewek pozostałych z rosołu.
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 722
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 300
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 186
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 565
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 722
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 300
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 186
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 565
Składniki
Połącz w miseczce jogurt, majonez, chrzan i sok z cytryny. Wymieszaj, dodaj szczyptę cukru, dopraw do smaku solą, pieprzem. Wstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki.
Jeśli nie masz pozostałości po rosole, oczyść filet z kurczaka i obierz marchewki. Ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Ugorowane mięso pokrój na niewielkie kawałki, a marchewkę drobno posiekaj.
Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Od razu obierz i odłóż do wystudzenia. Posiekaj.
Usuń z papryk gniazda nasienne. Z pęczka dymek odetnij korzonki. Obierz cebulę. Wszystkie warzywa drobno posiekaj (nie mieszając ich ze sobą). Liski sałaty opłucz i podrzyj na mniejsze kawałki.
Przygotuj dużą, szklaną miskę. Ułóż w niej warstwami wszystkie składniki sałatki – tak by było kolorowo. Możesz zacząć od cebuli, a następnie dołożyć część kurczaka, sałatę, marchewkę, jajka, szczypior, resztę kurczaka, a na wierzch – połączone papryki.
Przed podaniem polej sałatkę sosem jogurtowym. Możesz też podać go do stołu w sosjerce, by każdy polał sobie porcję sałatki już na talerzu.