Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka grecka to łatwa i smaczna propozycja przygotowywana z pomidorów, ogórków, cebuli i oliwek. Ser feta dodaje całości odrobiny słoności i kremowości. Wszystko jest polane delikatnym sosem winegret z cytrynową nutą. To danie klasyczne, którego historia jest niezwykle długa i bogata. Istnieje wiele różnych wariantów tej potrawy. Każda jednak charakteryzuje się niezwykle dużą zawartością witamin i substancji odżywczych. Sałatka grecka należy do jednych z najzdrowszych i najsmaczniejszych. W warzywach przeważa jednak jeden smak – smak słońca i nadchodzącego lata.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Wszystkie warzywa umyj. Pomidory pokrój na ćwiartki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w krążki lub piórka. Ogórka pokrój na plasterki, a następnie te w ćwiartki. Ser feta pokrój w kostkę. Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj.
Przygotuj dressing. Ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj. Wszystkie składniki dressingu dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Sałatkę grecką podawaj od razu po zalaniu dressingiem.