Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy chyba słabość do nadawania różnych nazw potrawom… Tę, prawdopodobnie ze względu na kolorystykę, nazwaliśmy sałatką elfów… Generalnie, oprócz niewielkiej ilości majonezu, samo zdrowie. Ale przecież czym byłoby życie (i kuchnia) bez drobnych grzeszków ;) Brokuł występuje tu w roli głównej ale i reszta orszaku elfów zdrowia doda… Więc do dzieła…
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 811
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 516
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 811
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 516
Składniki
Jajka ugotowałem na twardo, wystudziłem, obrałem, pokroiłem w półplasterki. Cebulę obrałem, a następnie pokroiłem w piórka. Słonecznik uprażyłem na suchej patelni. Ser typu feta pokroiłem w kostkę.
Brokuł podzieliłem na różyczki. Zagotowałem ok. 1,5 litra wody, które osłodziłem 3 łyżeczkami cukru. Dodanie cukru powoduje, że brokuł nie traci swojej naturalnie zielonej barwy. Alternatywą jest (co jest nieco bardziej kłopotliwe) zanurzanie brokułu w wodzie z lodem, po wyjęciu z wrzątku. Następnie wrzuciłem różyczki brokułu do gotującej się wody na około 10 min. Odcedziłem na sitku i wystudziłem. Proces ten nazywa się blanszowaniem.
Na talerzu lub w misce zmieszałem delikatnie wszystkie składniki. Doprawiłem solą i pieprzem do smaku.
W osobnej miseczce zmieszałem jogurt z majonezem. Opcjonalnie można wcisnąć ząbek czosnku.
Tak przygotowanym sosem jogurtowo-majonezowym polałem delikatnie składniki sałatki. Po wymieszaniu na talerzach biesiadników będzie sam smak. Ale proponuję podawać właśnie w ten sposób. Składniki sałatki polane cienkim strumieniem sosu na dużym talerzu lub w misce wyglądają naprawdę efektownie. Wszak je się również oczami... Smacznego !!!