Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka, którą można podać jako samodzielne danie lub imprezowy rarytas. Niezwykle pożywna, sycąca i lekka dzięki dużej ilości warzyw i delikatnego kurczaka upieczonego w aromatycznych przyprawach.
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 213
Polecam.
Odsłon: 2226
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 118
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 363
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 65
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 213
Polecam.
Odsłon: 2226
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 118
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 363
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 65
Składniki
Pieczemy pierś z kurczaka: Mięso kurczaka dokładnie myjemy i osuszam. Pozbywamy się kostek, błonek i ścięgien. Następnie przygotowujemy marynatę. Wszystkie przyprawy mieszamy z trzema łyżkami oleju i nacieramy pierś, tak aby była równomiernie obtoczona marynatą. W tym czasie włączamy piekarnik, nastawiamy temperaturę na 190 °C. Przygotowujemy naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości i smarujemy je na dnie olejem. Układamy w naczyniu mięso. Pieczemy je 20 minut. Po tym czasie wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy sos do sałatki: Do słoiczka typu twist dajemy oliwę, musztardę, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.
Robimy sałatkę: Pierś z kurczaka kroimy w plastry. Na dużym talerzu układamy liście sałaty lodowej. Na niej wykładamy paprykę pokrojoną w paski, cebulę w półkrążki, ogórka razem ze skórką pokrojonego w plasterki i pomidorki przekrojone na połówki. Na sałatce układamy pierś z kurczaka. Całość polewamy sosem. Sałatkę podajemy na stół bezpośrednio po przygotowaniu!