Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta pikantna, kolorowa sałatka warzywna może być idealnym recyklingiem pieczeni (wołowiny, kaczki lub gęsi), ryb lub po prostu smaczną sałatką warzywną z grzybami i pestkami granatu. Wraz z pikantnym sosem jest prawdziwą eksplozję smaku i zachwyca swoim kolorowym wyglądem. Jeśli ją przyrządzamy bez mięsa, zamiast niego możemy dodać więcej grzybów.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 49
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 958
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 104
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 132
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 49
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 958
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 104
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 132
Składniki
Obrać marchewki, cebulę i pasternaka i pokroić w drobne paski. Dokładnie umyć pora i paprykę, pokroić w cienkie plasterki. Wyczyścić grzyby shiitake i usunąć łodygi. Pokroić większe okazy na kawałki. Obrać czosnek i imbir i pokroić w drobne paski. Umyć papryczkę chili i pokroić w cienkie plasterki.
Podgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni i dodać najpierw marchewki, cebulę, pasternaka i grzyby shiitake, następnie czosnek, imbir i chili i po 2-3 minutach pora i paprykę. Zalać bulionem, sosem sojowym i octem jabłkowym. Wszystko dusić przez kilka minut na małym ogniu. Warzywa powinny nadal być al-dente. Doprawić do smaku solą, pieprzem i syropem klonowym.
Poszarpać resztki pieczeni na kawałki i doprowadzić do temperatury pokojowej lub podgrzać lekko na patelni. Z gęsi lub kaczki zdjąć skórę. Wymieszać mięso z warzywami. Dodać pestki z granatu i z grubsza pokrojone zioła (np. pietruszkę lub lubczyku)
Rozłożyć sałatkę na cieplo lub zimną na talerzach i udekorować pozostałymi ziołami.