Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sprzedaży pojawiła się żurawina. Moja propozycja na konfiturę.
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 32
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 127
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6665
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1296
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 32
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 127
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6665
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1296
Składniki
Pomarańcze wyszorowałem pod ciepłą woda, skrobaczką do cytrusów obierałem skórkę, a sok wycisnąłem do szklanki (powinniśmy otrzymać około pół szklanki soku). Dodałem tyle wody by otrzymać pełną szklankę. W szerokim rondlu o grubym dnie zagotowałem wodę z sokiem, dodałem goździki i gałkę muszkatołową. Chwilkę gotowałem. Dodałem cukier i mieszałem do całkowitego jego rozpuszczenia ( na małym ogniu). Żurawinę opłukałem na sitku, lekko osuszyłem i dodałem do rondla wraz ze skórką z pomarańczy.
Całość doprowadziłem do wrzenia i gotowałem przez 15 minut. Dodałem ocet, mieszając gotowałem kolejne 15-20 minut. Po sprawdzeniu konsystencji konfitury - nie powinna być bardzo płynna, ale nie może być ścięta, dodałem Sherry i gotowałem jeszcze 5 minut na małym ogniu. Gorącą konfiturę przełożyłem do przygotowanych wcześniej słoików.