Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na domowy zakwas buraczany - zdrowy, smaczny, świetny probiotyk. Doskonale sprawdzi się do samodzielnego picia, jak i na barszcz czerwony.
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 355
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 58
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 355
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 58
Składniki
Wodę gotujemy, studzimy i solimy. Buraki myjemy, obieramy, parzymy i kroimy w plasterki. Pokrojone buraki, czosnek i przyprawy wkładamy do słoików lub kamionkowego naczynia i zalewamy przygotowaną solanką, tak aby przykryła wszystkie składniki.
Następnie słoiki przykrywamy jałową gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 - 7 dni. Optymalna temperatura fermentacji to 18 - 25 stopni C (temperatura pokojowa). Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Do przygotowania kolejnego zakwasu możemy użyć tych samych buraczków. Życzę smacznego! :)