Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mając to szczęście, że na moim podwórku rośnie dorodna lipa, postanowiłam zrobić syrop lipowy. Dobry na zimę na przeziębienia ale i do herbatki - zawsze.
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Zerwane kwiaty lipy z przylistkami umieścić w misce, odstawić na 2-4 godziny najlepiej na dworze aby wszelkie owady opuściły kwiaty. Po 2-4 godzinach kwiaty z przylistkami umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Po 30 minutach garnek zdjąć z ognia i odstawić na 24 godziny.
Po 24 godzinach odcedzić wywar lipowy. Zagrzać a następnie dodać cukier. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do uzyskania konsystencji syropu. Gorący syrop przelać w wyparzone wcześniej butelki. Nie pasteryzować. Nie otwierany syrop przechowuję na półce w spiżarce, otwierany w lodówce. Smacznego!