Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka warzywna - głównie ogórkowa, o słodko-pikantnym smaku. Pyszny zamiennik surówki w okresie zimowym. Znakomity dodatek do dań obiadowych lub kanapek.
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 134
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 245
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 358
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 170
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 134
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 245
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 358
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 170
Składniki
Przygotowujemy solankę: wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy by przestygła. Przygotowujemy również zalewę:wodę z octem, cukrem, gorczycą i pieprzem zagotowujemy, mieszamy by składniki rozpuściły się i odstawiamy. Ogórki obieramy i kroimy w plastry. Jeśli ogórki są duże możemy przekroić je wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Seler i marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do miski, zalewamy solanką i odstawiamy na 3-4 godz. W tym czasie kilka razy sałatkę mieszamy. Następnie warzywa odsączamy na durszlaku, ponownie przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o drobnych oczkach czosnek i drobno posiekany koperek. Wlewamy przestygniętą zalewę i mieszamy. Warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoików lekko ubijając. Zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 min. - w zależności od wielkości słoików.