Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyszedł maj, a maj to doskonała pora na rozpoczęcie zaopatrywania naszej spiżarki na jesień i zimę. Wiem, ze brzmi to może dziwnie bo na razie cieszymy się wiosną i czekamy na lato ale właśnie maj to czas na świeży młody szczaw. Ja zbieram go na łące za domem moich teściów, jeśli macie takie możliwości to polecam właśnie zbieranie go samemu – ale uprzedzam – to bardzo żmudne zajęcie. Bez problemu kupicie go na straganach, targach czy hurtowniach warzywnych. Przecier ten, a nawet mogłabym powiedzieć koncentrat jest bardzo aromatyczny, nie ma włókien, jest bez dodatku octu. To wiosna zamknięta w słoiku! Z podanych składników wyszły mi 3 słoiczki około 100-150ml.
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 711
Melasę granatową kupiłam przez pomyłkę, ale nie przez przypadek. Spróbowałam,...
Odsłon: 130
Pomysł na te naleśniki tkwił bardzo długo w głowie, ale inne potrawy wchodził...
Odsłon: 634
Smaczna, zdrowa i lekka surówka. Idealna jako dodatek do drugiego dania.
Odsłon: 227
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 711
Melasę granatową kupiłam przez pomyłkę, ale nie przez przypadek. Spróbowałam,...
Odsłon: 130
Pomysł na te naleśniki tkwił bardzo długo w głowie, ale inne potrawy wchodził...
Odsłon: 634
Smaczna, zdrowa i lekka surówka. Idealna jako dodatek do drugiego dania.
Odsłon: 227
Składniki
Szczaw myjemy, osuszamy – najlepiej w suszarce do sałaty. Na dużej patelni roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy dwie garści szczawiu, solimy i przesmażamy. Przekładamy go do drugiej miski i tak postępujemy z pozostałą częścią liści. Przesmażony szczaw przecieramy przez sito. Będzie on bardzo gęsty. Przetarty szczaw przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.