Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moc witamin aronii i słodycz śliwki - świetne połączenie, które zachęca nawet przeciwników goryczki charakterystycznej dla aronii -nie wierzą, że to aroniowe przetwory :) Przepis na 15 słoiczków 200ml
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 126
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 149
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 867
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 99
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 126
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 149
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 867
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 99
Składniki
Uwaga - do aronii zawsze absolutnie pamiętam o rękawiczkach i jednorazowych ściereczkach, bo bardzo i trwale farbuje. Owoce aronii ściągam z gałązek - widelcem (rośnie podobnie do winogron). Myję i mrożę 24 do 48 godzin. Zamrażanie niszczy ściany komórkowe, co ułatwia wysmażanie aronii na powidła / konfiturę. Zamrożoną aronię przesypuje do garnka, w którym przygotuję powidła. Wystarczy lekko poruszyć nożem i owoce zamrożone owoce sypią się jak szklane kulki :) Rozmrażając zasypuję owoce ksylitolem (może być cukier, jednak ze względów zdrowotnych i dietetycznych używam ksylitolu). Wyjmuję z zamrażarki wieczorem i zostawiam na noc przykrywając ściereczką.
Aronię zalewam połową szklanki wody i gotuję półtorej godziny na małym ogniu pod przykryciem. Myję śliwki, łamię na połówki, wyjmuję pestki i dodaję do aronii. Dokładnie mieszam i gotuję jeszcze 2 razy po półtorej godziny na najmniejszym możliwym ogniu. Podczas ostatniego gotowania blenduję zawartość, głównie by rozdrobnić skórki aronii, gdyż są uparcie twarde :) Gorącą zawartość nalewam go czystych, suchych gorących słoików (prosto ze zmywarki lub podgrzanych w piekarniku 30 minut 120 stopni). Mocno zakręcam pilnując czystości gwintów słoików. Odstawiam do góry dnem/ Studzę całą noc. Bingo - trochę pracy, ale jaka pychotka! mniaam:)