Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham powidła, a takie domowe to wprost ubóstwiam. Pamiętam, że dawniej u nas takie powidła smażyło się kilka dni w dużym garze nad ogniskiem, one były najlepsze. Ja natomiast proponuję wam równie pyszne powidła, ale w dużo prostszej wersji, o wiele szybsze i mniej pracochłonne.
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Składniki
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i blendujemy na gładką masę.
Masę śliwkową wlewamy do wysokiego garnka z grubym dnem i dodajemy cukier. Mieszamy i wstawiamy na średni ogień żeby doprowadzić do wrzenia.
Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na mniejszy ( tak tylko żeby pyrkało) i gotujemy, i gotujemy aż wyparuje woda i zostanie gęste powidło, mieszając co jakiś czas, żeby się nam nie przypaliły (mnie zajęło to około 2 godziny).
Gęste gorące powidła przekładamy do małych wyparzonych słoiczków.
Zakręcamy i pasteryzujemy tak około 10 minut po zagotowaniu, ugotowane obracamy do góry dnem do wystygnięcia ( przy powidłach pasteryzacja jest niekonieczna, ale ja wole dmuchać na zimne akurat w tym przypadku). Smacznego !!!
;-)))
;-D