Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robienie powideł kojarzy się większości z nas ze żmudnym staniem nad garnkiem pełnym gotujących się śliwek i nieustannym mieszaniem ich, by się nie przypaliły. Na szczęście robienie powideł nie musi tak wyglądać. Sprawdź nasz przepis na powidła bez mieszania i przekonaj się, że przygotowanie ich nie musi być męczące.
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3050
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 269
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1405
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6475
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 218
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3050
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 269
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1405
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6475
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 218
Składniki
Umyj i osusz śliwki. Przekrój każdy owoc na pół i usuń pestki.
W szerokim garnku o grubym dnie układaj warstwami śliwki. Przesypuj każdą warstwę owoców cukrem. Na samej górze musi znaleźć się warstwa cukru.
Ułożone warstwami śliwki z cukrem polej octem i odstaw całość na 12-16 godzin. Nie przykrywaj garnka pokrywką, jeśli obawiasz się inwazji muszek owocówek, możesz zabezpieczyć garnek podwójną warstwą gazy. Śliwki muszą stać w temperaturze pokojowej.
Gdy już minie 12-16 godzin, postaw garnek na niewielkim ogniu i bardzo powoli doprowadź do wrzenia. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 5-6 godzin.
Podczas gotowania powideł nie mieszaj masy. Jeśli zamieszasz ją choćby raz, będziesz musiał mieszać ją regularnie do końca gotowania. Śliwki, których nie mieszamy, nie przypalą się.
Jeśli po 5-6 godzinach gotowania w Twoich powidłach będzie jeszcze sporo soku, to odcedź go. Możesz wykorzystać go jako syrop do wody lub herbaty.
Gdy skończysz gotować powidła, wymieszaj je i przełóż do suchych i czystych słoików, zamknij nakrętkami.
Gotowe tradycyjne powidła śliwkowe należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.