Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory do słoików na zimę są znacznie lepsze i smaczniejsze od zwykłych pomidorów z puszek, które można kupić w sklepie. Stanowią wspaniały dodatek do leczo, gulaszów, sosów. Podkreślają smak makaronów czy kasz. Cały proces ich przygotowania jest niesamowicie szybki i prosty, a najdłuższa jest pasteryzacja. Warto zaopatrzyć się w przynajmniej kilka dużych słoików na zimę, dzięki czemu zaoszczędzisz czas i pieniądze, ale także przekonasz się, jak wyjątkowe są w smaku.
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 173
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 185
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 55
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 340
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 392
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 85
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 173
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 185
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 55
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 340
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 392
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 85
Składniki
Pomidory do słoików na zimę możesz przygotować pozostawiając skórki lub je zdejmując. Do leczo czy gulaszów lepiej sprawdzą się obrane pomidory. Możesz jednak obrać je też po otwarciu słoika lub zwyczajnie przetrzeć je przez sitko.
Jeśli chcesz obrać pomidory przed upakowaniem do słoików, zagotuj duży garnek wody. Pomidory umyj i zanurz we wrzącej wodzie na 30-60 sekund, aż skórka wyraźnie zacznie pękać. Następnie włóż je szybko do zimnej wody z lodem i pozostaw do ostudzenia do temperatury pokojowej. Obierz.
Gotowe pomidory – ze skórką lub bez – podziel na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Upakuj je dość ciasno do wypasteryzowanych wcześniej słoików, pozostawiając ok. 1,5 cm przestrzeni na górze. Na podaną ilość pomidorów powinny wystarczyć 7-8 litrowych słoików.
Do każdego słoika wlej po 2 łyżki soku z cytryny i posyp ½ łyżeczki soli. Natkę pietruszki posiekaj i rozłóż równomiernie do słoików. Zagotuj wodę i zalej nią pomidory, by wszystkie były przykryte.
Słoiki mocno zakręć i wstaw do garnka wypełnionego gorącą wodą. Płyn powinien sięgać pod przykrywkę. Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj przetwory przez 45 minut.
Wyjmij słoiki z wrzątku i postaw na blacie. Zostaw je na 12-24 godziny, do całkowitego ostudzenia. Pomidory do słoików na zimę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez maksymalnie 18 miesięcy.