Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W naszym polskim klimacie nie jest możliwa uprawa oliwek. Jednak są owoce, które mogą je z powodzeniem zastąpić - są nimi owoce derenia. Krzew derenia jadalnego daje słodko-cierpkie owoce o owalnym kształcie i czerwonym kolorze, dzięki czemu może idealnie imitować smak i wygląd oliwek. Przygotowane oliwki z derenia w smaku i wyglądzie będą przypominać oliwki Kalamata. Dereń przed wojną wykorzystywała w kuchni każda gospodyni. Potem odszedł w niepamięć. Dziś dereń wraca do łask. Z jego owoców oprócz oliwek można przygotować również nalewkę, dżem lub galaretkę.
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 38
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1853
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 399
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1771
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 38
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1853
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 399
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1771
Składniki
Umyte i osuszone owoce derenia przekładamy do słoiczków. Sól rozpuszczamy w wodzie. Solanką zalewamy dereń, tak aby był w całości pokryty. Na wierzch wlewamy olej tak by sięgał brzegów słoika. Szczelnie zakręcamy i odstawimy w ciemnie chłodne miejsce.
Tak przygotowany dereń jest gotowy do spożycia już po 2 tygodniach. Polskie oliwki po wyjęciu pestki idealnie nadają się do sałatek, zup, dekoracji potraw oraz jako samodzielna przekąska.
Przygotowując różnego rodzaju kiszonki lub marynaty warto najpierw owoce/warzywa ułożyć w słoikach, a następnie dopiero przygotować zalewę. Warto pamiętać, że na litrowy słoik potrzebujemy około 500 ml zalewy.