Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przeniesiemy się w smaki Bałkanów, a to za sprawą sosu warzywnego o dość nietypowej nazwie. Pindżur to smakowita, łagodna pasta warzywna pochodząca z Macedonii, której głównym składnikiem jest pieczona papryka. Pasta ta jest podstawą wielu dań kuchni śródziemnomorskiej, a także świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, kanapek, warzyw, gulaszów i dań z grilla.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1029
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1029
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy pomidory z puszki i chwilę razem dusimy.
Papryki pozbawiamy pestek, bakłażan przekrawamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut.
Po tym czasie miąższ z bakłażana oraz pokrojone i pozbawione skóry papryki dodajemy do pomidorów oraz cebuli i dusimy wszystko do uzyskania gładkiego sosu. W czasie duszenia dodajemy także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz drobno posiekaną pietruszkę. Pod koniec zakwaszamy całość odrobiną octu jabłkowego, doprawiamy cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Bardzo lubię, gdy w sosie wyczuwalne są kawałki warzyw, ale jeśli preferujemy gładkie sosy, możemy także zmiksować pindżur za pomocą blendera. Gotowy sos przekładamy do słoiczków i przechowujemy je w lodówce. Możemy go również zawekować. Pindżur będzie idealnym dodatkiem do mięs, kanapek, gulaszu oraz wielu innych potraw. Życzę smacznego! :)