Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia zrobiona jak pikle jest wyborna! Po zamarynowaniu pozostaje chrupiąca i słodko-kwaśna. To doskonała, gotowa sałatka ze spiżarni do zimowego obiadu.
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 38
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1855
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 400
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1771
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 38
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1855
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 400
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1771
Składniki
Cukinię myjemy i kroimy w plastry niezbyt cienkie ( 1 cm). Możemy obrać ją ze skórki, ale nie jest to konieczne. Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Słoiki myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Do każdego z nich kładziemy na spód kilka plasterków marchwi, następnie dopełniamy go cukinią. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie i 1/2 łyżeczki gorczycy.
W garnku gotujemy przez 5 minut wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewą napełniamy słoiki z cukinią. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je 15 minut w garnku wyłożonym ściereczką, ustawione tak, aby się nie stykały w trakcie gotowania i były zalane wodą do połowy.
Pikle z cukinii na zimę gotowe!