Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje niezliczona liczba past do smarowania chleba, choć wiele z nich jest ciężkostrawna. Mamy dla Was zdrowszą alternatywę - pastę z pieczonego bakłażana z czosnkiem i orzechami. Idealne smarowidło do chleba. Sprawdzi się również jako ciekawy dodatek do surowych warzyw pokrojonych w słupki.
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 27
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1829
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 398
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1760
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 27
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1829
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 398
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1760
Składniki
Bakłażana umyj, osusz, zrób nacięcie na skórce wzdłuż, zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa z pieca, odstaw na 10 minut do ostygnięcia, a po tym czasie wydrąż miąższ i przełóż na durszlak wyłożony czystą ściereczką. Gdy nadmiar płynu ścieknie, przełóż upieczone bakłażany na deskę, posiekaj je i włóż do dużej miski.
W miseczce wymieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, ocet oraz dopraw solą i pieprzem. Wlej przygotowany sos do upieczonego bakłażana i dokładnie wszystko wymieszaj. Orzechy i natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj, ewentualnie ponownie dopraw i wymieszaj. Pasta nadaje się do spożycia.