Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miód to w kuchni siostry Anastazji stały bywalec. Używa go do słodzenia herbat i kompotów, do pieczenia ciasteczek, a także jako element marynat. Miód w marynowanej papryce powoduje, że staje się łagodniejsza i nabiera charakterystycznego smaku. Jeśli choć raz przygotujesz marynowaną paprykę z miodem, będziesz ją konserwować tylko w ten sposób i nie wrócisz już do starych przepisów. Do przygotowania marynaty użyj miodu lipowego lub wielokwiatowego.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 471
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 1635
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1087
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 120
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 97
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 471
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 1635
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1087
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 120
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 97
Składniki
Przygotuj zalewę. W dużym garnku zagotuj wodę, cukier, miód oraz ocet i zostaw do ostygnięcia.
Umyj papryki, wytnij gniazda nasienne i przekrój każdą na 4-5 części. Do każdego słoiczka wsyp przyprawy, pokrojony w plasterki czosnek i łyżeczkę oliwy. Ciasno układaj fragmenty papryki, zalej zalewą i mocno zakręć słoiki.
Pasteryzuj paprykę przez 5-7 minut od momentu zagotowania wody, dzięki czemu warzywo nadal pozostanie chrupiące. Jeśli preferujesz miększe papryki, zwiększ czas pasteryzacji do 10-15 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z garnka, ustaw do góry dnem i pozwól wystygnąć. Papryka potrzebuje kilku dni, aby przejść smakiem marynaty, a później nadaje się do jedzenia. Słoiki przez zimę przechowuj w spiżarce.