Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki z kurkumą to idealny dodatek do kanapek. Sprawdzą się również jako samodzielna przekąska na imprezie. Jest to świetna alternatywa dla ogórków kiszonych lub konserwowych. Warto mieć kilka słoiczków tych pysznych przetworów w swojej spiżarni.
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 21
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1823
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 397
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1752
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 21
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1823
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 397
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1752
Składniki
Do przetworów wybierz ogórki średniej wielkości.
Ogórki dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki. Następnie przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
W garnku przygotuj zalewę. Wlej wodę, dodaj ocet, cukier, sól i kurkumę. Składniki zagotuj.
Do słoików z ogórkami wlej zalewę, tak aby całość była zakryta pod taflą wody. Następnie słoiki z ogórkami z kurkumą szczelnie zakręć i ostaw do góry dnem na około godzinę do przestygnięcia.
Zapasteryzuj słoiki w piekarniku (30 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni) lub w garnku z wodą (20 minut na średnim ogniu). Gorące słoiki odstaw do wystygnięcia.
Przetwory przechuj w spiżarni. Ogórki zachowają smak przez wiele miesięcy.