Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te proste i bardzo łatwe do przygotowania ogórki po watykańsku już od wielu sezonów cieszą się ogromną popularnością. Czy właśnie takimi zajadają się w Watykanie? Tego nie możemy zagwarantować. Jesteśmy jednak przekonani, że jeśli ich spróbujecie, sami będziecie bardzo często powracać do tego przepisu.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 874
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 16
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 54
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 287
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1712
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 874
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 16
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 54
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 287
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1712
Składniki
Zacznij od przygotowania ogórków. Przekrój je wzdłuż, a następnie gotowe połówki jeszcze przetnij po środku. Możesz też pokroić ogórki w grube długie plastry. Przełóż warzywa do dużej miski, zasyp 3 łyżkami soli i zostaw na kilka godzin. Powinny puścić wodę. Kiedy tak się stanie, odsącz ogórki.
Do każdego słoika włóż na sam spód gałązkę kopru. Ułóż ogórki dosyć ciasno. Będą miękkie, dlatego wkładaj je partiami i spróbuj mocno dociskać. Za pomocą łyżeczki wsyp kilka rodzynek i 3 ziarenka pieprzu. Czosnek obierz i pokrój na plasterki albo w ósemki. Dodaj do każdego słoika. Jeśli dodajesz marchewkę, to jest czas aby ją obrać, pokroić na plastry i dodać do ogórków.
Przygotuj zalewę. Wodę wraz z octem umieść w dość szerokim naczyniu. Do garnka wsyp cukier i zacznij gotować na średnim ogniu. Kiedy zalewa będzie wrzeć, zalej nią ogórki z przyprawami. Teraz zagotuj garnek z wodą, wypełniony do połowy i przykryty na dnie ściereczką bawełnianą. Słoiki z ogórkami przenieś do naczynia i gotuj przez około 20 minut. Tak zapasteryzowane ogórki, pozostaw do wystygnięcia, a potem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.