Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis babci Halinki na ogórki konserwowe. Za niepowtarzalny smak odpowiadają składniki, które pochodzą z przydomowego ogródka oraz sposób ich połączenia. Wychodzą niezwykle chrupiące i aromatyczne. Z pewnością każdemu przypadną do gustu. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska, składnik sałatki lub warzywny dodatek do obiadu, czy kanapek. Przygotujcie kilka słoiczków na zimę, a nie pożałujecie.
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 133
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1212
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 429
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 80
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 291
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 133
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1212
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 429
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 80
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 291
Składniki
Do przygotowania ogórków w occie będziemy potrzebowali około 3-4 litrowych słoików. Słoiki wyparzamy i odstawiamy do wysuszenia.
Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach. Do każdego z nich dodajemy po małym kawałku chrzanu, gałązce kopru, trzech ząbkach czosnku, trzech liściach laurowych, pięciu ziarenkach ziela angielskiego i czterech ziarenkach pieprzu. Wsypujemy po małej łyżeczce gorczycy. Na koniec dodajemy kawałek liścia chrzanu.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i sól. Zalewę zagotowujemy. Gorącą zalewę przelewamy do słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 7 minut w garnku z gotującą się wodą.
Słoiki wyciągamy garnka, obracamy do góry dnem i ustawiamy na blacie. Czekamy aż ostygną. Na drugi dzień znosimy słoiki do spiżarni.