Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogniste ogórki to połączenie dwóch rodzajów papryk i pieprzu Cayenne oraz czosnku w zalewie octowej
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1799
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 396
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1735
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 488
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1799
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 396
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1735
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 488
Składniki
Ogórki kroimy w grubsze plasterki, następnie dodajemy do nich sól. Tak przygotowane ogórki, wkładamy na godzinę do lodówki.
Wlewamy do garnka wodę i dodajemy ocet i cukier. Zalewę gotujemy do momentu roztopienia się cukru. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i czekamy aż zalewa wystygnie.
Wyjmujemy ogórki z lodówki po godzinie. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw. Następnie ogórki przekładamy do przygotowanych słoików i zalewamy zalewą.
Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy do niej słoiki (dnem do dołu), ustawiamy garnek na ogniu i czekamy, aż woda zacznie się gotować. Gotujemy przez 15 minut aby zawekować ogórki.
Po ugotowaniu słoiki z ogórkami układamy w wolnym miejscu nakrętką do dołu i pozostawiamy do wystygnięcia.
WSKAZÓWKI -Przygotujmy słoiki które nie będą zbyt duże. -Poczekajmy parę dni, aby ogórki nabrały prawdziwie ognistego smaku.