Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okres letni to czas, gdy większość osób przygotowuje zaprawy, które idealnie sprawdzają się w późniejszym terminie, zwłaszcza jesienią i zimą. Marynowana sałatka warzywna przydaje się, gdy nie mamy czasu na ugotowanie warzyw do obiadu lub nie kupiliśmy gotowej mieszanki w sklepie. Wówczas można otworzyć słoik i cieszyć się wspaniałym smakiem letnich warzyw. Warto taką sałatkę przygotować w małych słoikach, takich na raz.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 820
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 520
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 820
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 520
Składniki
Na samym początku przygotuj słoiki, które powinny być uprzednio umyte i wyparzone. Do garnka wlej wodę, cukier, ocet i sól. Zagotuj zalewę i odstaw na bok.
Do każdego słoika wsyp odpowiednią ilość przypraw. Wszystkie warzywa na sałatkę umyj, a z papryki usuń dodatkowo gniazda nasienne. Marchew obierz ze skórki, cebulę pokrój w piórka, a ogórki i paprykę poszatkuj na plasterki. Marchewkę pokrój w drobne słupki. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce. Sałatkę nakładaj do słoików, ale jej nie ubijaj. Pozostaw około 1.5 cm pustej przestrzeni od góry. Dodatkowo ostukaj słoiki by wyszło z nich powietrze. Sałatkę w słoikach zalej ciepłą zalewą.
Zakręć mocno słoiki i umieść je w wysokim garnku. Wlej wodę, jednak pamiętaj by nie zakrywała ona słoików. Pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka i połóż do góry dnem na ręczniku kuchennym. Gdy słoiki ostygną możesz wynieść je do piwnicy lub spiżarni.