Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękny kolor i wspaniały smak konfitury z jabłek papierówek, czerwonej i czarnej porzeczki.
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 85
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 313
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 95
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 197
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 85
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 313
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 95
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 197
Składniki
Jabłka wraz ze skórką pokroić na cząstki i dusić w garnczku najlepiej o grubym dnie. Dusić na wolnym ogniu często mieszając ok.2 godziny, aż jabłka całkowicie się rozgotują. Następnie przestudzić i przetrzeć przez metalowe sitko.
Do musu jabłkowego dodać obrane czerwone i czarne porzeczki. Postawić na ogniu i gotować na bardzo małym ogniu wsypując cukier wg upodobania. Ja dałam 30 dkg., ponieważ my wolimy mniej słodkie konfitury.Gotować ok 1/2 godziny często mieszając.
Gorącą konfiturę wlewać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. SMACZNEGO!
Konfitura po wystygnięciu jest dość gęsta, a to za przyczyną czarnej porzeczki, która dzięki pektynie działa jak cukier żelujący. Można dodać podczas gotowania cynamon i cukier waniliowy.