Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-kwaśna konfitura cytrynowa jest świetnym dodatkiem do zimowych herbat lub naparów. Sprawdzi się także jako dekoracja pączków lub deserów.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2333
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2333
Składniki
Cytryny dokładnie szorujemy. Zalewamy wodą, gotujemy około 30 minut. Odlewamy wodę, a cytryny pozostawiamy do ostudzenia. Teraz najbardziej pracochłonna część. Cytryny kroimy, wyciągamy miąższ, pozbywamy się białych, twardych błon. Skórkę kroimy w bardzo drobną kostkę. 1 litr wody zagotowujemy z 1,5kg cukru. Dodajemy cytryny i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Często mieszamy. Gorącą konfiturę wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia. W słoikach konfitura jeszcze trochę zgęstnieje.