Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie smakuje lepiej, niż domowa kiełbasa ze słoika :-)
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 839
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 548
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 839
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 548
Składniki
Łopatkę, boczek i czosnek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Kiedy wszystko jest już zmielone dosypujemy sól, pieprz, majeranek i rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę i dokładnie mieszamy (ja „wyrabiam” masę ręką) przez co najmniej 20-25 minut.
Następnie nakładamy mięsiwo do słoików do ok. 3/4 wysokości i zakręcamy dość mocno. Słoiki ustawiamy w garnku, na którego dnie układamy szmatkę, aby słoiki nie pękły podczas wekowania. Kiedy słoiki są już poustawiane wlewamy do garnka wodę do ok. 1/2 wysokości słoików, zagotowujemy do temp ok. 70-80 stopni i gotujemy przez godzinę. Zostawiamy w garnku do ostygnięcia i przenosimy w chłodne miejsce. Na drugi dzień powtarzamy proces wekowania i tak przygotowana kiełbasa może leżakować w lodówce nawet kilka miesięcy. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Do tej ilości składników można dodać ok. 20-25 dag marchewki potartej na tarce o najgrubszych oczkach. Doda to ciekawego posmaku. Jeśli ktoś nie przepada za dużą ilością galaretki, to można spokojnie zrezygnować całkiem z żelatyny, ale trzeba się liczyć z tym, że wtedy kiełbasa może wyjść nieco sucha. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)