Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje pierwsze słoiczki ketchupu z cukinii. Do jego przygotowania użyłam, oprócz cukinii oczywiście, świeżych pomidorów. Koncentratu pomidorowego dodałam tylko 1 łyżkę dla koloru ;) Z efektu końcowego jestem bardzo zadowolona, więc przepis polecam. Inspiracją był dla mnie przepis z blogu Bajeczna kuchnia.
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2140
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20993
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2140
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20993
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy pomidory, czyli sparzamy je wrzątkiem, obieramy ze skórki i dzielimy na części. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, ocet jabłkowy oraz sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie warzywa blendujemy na gładką, jednolitą masę, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy. Ketchup z przyprawami gotujemy 30 minut, po czym wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Tak przygotowany ketchup przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, które następnie mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia. Z podanych proporcji uzyskałam 3 słoiczki po około 500 g. Smacznego.