Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowity, jednorodny, intensywnie wiśniowy dżem, który idealnie sprawdzi się na kanapki, jako dodatek do deserów, ciast lub owsianki :)
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 31
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 46
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 96
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 31
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 46
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 96
Składniki
Umyte wiśnie drylujemy i dodajemy do nich cukier trzcinowy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby owoce puściły sok.
Następnie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut. * podczas gotowania ściągamy pojawiający się "szum" Po tym czasie miksujemy zawartość garnka na jednolitą masę, dodajemy pektynę i przez cały czas mieszając, gotujemy wszystko około 3 minuty.
Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Życzę smacznego! :)