Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto sposób na wykorzystanie winogron ... :)
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 134
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 245
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 358
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 170
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 134
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 245
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 358
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 170
Składniki
Winogrono myjemy wkładamy do emaliowanego garnka zalewamy wodą.
Gotujemy tak długo aż owoce się rozgotują następnie cedzimy przez sitko, tak aby pozbyć się pestek i skórki.
Następnie do płynu dodajemy cukier, namoczony agar (na 1 litr - 10 g agaru zalewamy zimną wodą na ok 15 minut) i gotujemy ok 5 minut. Napełniamy słoiki i pasteryzujemy ok 20 minut w piekarniku w 120 stopniach C.
Zamiast agaru możemy dać żelatynę, aby się nam nie zbryliła mieszamy ją z cukrem i wsypujemy do soku a następnie wyłączamy po zagotowaniu, napełniamy słoiki i pasteryzujemy. Czasami należy taki dżem włożyć do lodówki aby stwardniał i później dopiero dajemy do spiżarni.
Smacznego :)