Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dużo wartości odżywczych, a bardzo mało kalorii - to zalety dyni. Można przechowywać w całości, ale ponieważ jednej zimy dynia mi spleśniała, to od teraz przechowuję ją tak: z 6 kg dyni ok. 4 litry pure
Pyszny i łatwy do zrobienia deser jogurtowy. Można go przyrządzić również z i...
Odsłon: 246
Przygotuj się na kulinarną podróż, której główną atrakcją są kotlety mielone,...
Odsłon: 1365
Pyszny i łatwy do zrobienia deser jogurtowy. Można go przyrządzić również z i...
Odsłon: 246
Przygotuj się na kulinarną podróż, której główną atrakcją są kotlety mielone,...
Odsłon: 1365
Składniki
Zwykle robię pure, gdy mam ogromną dynię - część przeznaczam na pure. Dynie kroję wzdłuż włókien, nie walczę z nią, tylko pozwalam prowadzić ostrze noża :) Takie kawałki jakie wyjdą myję i układam na blaszce do pieczenia. Blaszkę czasem wykładam papierem, a czasem nie. Dynia raczej się nie przypali. Piekę godzinę w temperaturze 160 stopni.
Łyżką wybieram miękki upieczony miąższ i przekładam do pojemników z przykrywkami. Resztę miąższu, który przylega bardziej do skórki, zeskrobuję nożem do masła (hokkaido można zmiksować ze skórką). Ponieważ nie wiem jeszcze który pojemnik do czego użyję, na wszelki wypadek blenduję - 5 sekund każdy pojemnik. Studzę, zamykam, podpisuję i wkładam do zamrażarki. Przechowuję 3-4 miesiące.
Zastosowanie: - zupa z dyni - zagęstnik do sosów - do zapiekanek - dodatek do deserów - zamiast jajek do ciast - dyniowe muffinki na śniadanie