Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie białej kapusty i buraczków ćwikłowych jest znane od lat. Tak Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce z 1885 roku pisała we wstępie do przepisu na sałatę zimową z kapusty na czerwono, że jest ... "Daleko smaczniejszą i zdrowszą od czerwonej parzonej, a równie ładną z powierzchowności jest biała urządzona na czerwono w następujący sposób: piękną białą kapustę, wybierając same ścisłe główki, poszadkować cienko. Osobno obrać na dwie kopy kapusty, pół ćwierci ćwikłowych buraków i pokrajać je w cienkie plastry. (...) Kapusta taka ma tę wielką zaletę, iż oprócz ślicznego różowego pozoru, nabiera słodyczy od buraków. Im więcej buraków, tem czerwieńsza." Tak przygotowywała tę sałatkę Lucyna Ćwierczakiewiczowa ja natomiast przygotowałam ją w lekko zmienionej formie tak jak robiła moja babcia.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 112
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 112
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Usuwamy zewnętrzne liście kapusty i wycinamy głąb, ale go nie wyrzucamy. Oczyszczoną kapustę szatkujemy szatkownicą lub w robocie. Poszatkowaną kapustę mieszamy z buraczkami i solą . Mieszając ugniatamy. Pozostawiamy na godzinę by zmiękła i puściła sok. Kapustę przekładamy do słoików mocno ugniatamy najlepiej drewnianą pałką w ten sposób wyciśniemy sok, który wypłynie na wierzch. Zostawiamy od góry wolne 2 cm. na wierzchu układamy kawałek liścia a na nim głąb (gdy zamkniemy słoiki głąb jeszcze bardziej dociśnie kapustę). Zamykamy słoiki. Napełnione słoiki odstawiamy do zakiszenia w temperaturze pokojowej na 2 dni. Najlepiej słoiki ustawić w misce, bo w pierwszej fazie kiszenia może wypływać sok. Jeśli potrzebujemy kiszonej kapusty szybciej to pozostawiamy ją w temperaturze pokojowej około 10 dni. Jeżeli chcemy by postała dłużej to po dwudniowym zakiszeniu wynosimy ją do chłodnego miejsca.
Sól soli nierówna, trzeba użyć soli dobrej jakości (dodatkowo niejodowana i bez antyzbrylaczy ). Jeśli nie posiadacie tarczy do warzyw po koreańsku, to buraczki możecie zetrzeć na tarce o drobnym oczku lub pokroić w cienkie plastry.