Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proporcje na słoik 1-litrowy. Już wcześniej wypróbowałam różne sposoby kiszenia czerwonej kapusty i wiem, że kisi się dość trudno i długo pozostaje twarda. Więc tym razem użyłam fortelu pod postacią startych na tarce jabłek z naszego sadu, słodkich, a równocześnie winnych, nie mdłych. Mam nadzieję, że jabłka dodane do czerwonej kapusty ułatwią i nieco przyspieszą kiszenie dzięki zawartości naturalnych cukrów. Tyle w teorii, a jak będzie, to się zobaczy. Mamy czas, nie musimy poganiać czerwonej kapusty do bardziej wydajnej pracy. W każdym razie - burzliwa fermentacja zaczęła się szybko i była bardzo burzliwa!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 719
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 719
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Czerwoną (modrą) kapustę opłucz pod bieżącą wodą, usuń zewnętrzne, uszkodzone liście oraz głąb i poszatkuj cienko.
Jabłka umyj, obierz ze skórek i gniazd nasiennych, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki.
W misce umieść kapustę, jabłka i sól, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie i wygniataj dłonią przez parę minut, aż zacznie puszczać sok. Przykryj miskę ściereczką i zostaw na kilka godzin do zmorzenia (zmiękczenia).
Kapustę z jabłkami i sokiem przełóż do litrowego słoika, ubijając kolejne warstwy. Wszystko po to, aby w słoiku nie było pęcherzyków powietrza i żeby wszystko się zmieściło. Czym ubijać? Ja używam muddlera, który kiedyś kupiłam sobie do przygotowywania drinka mojito, polecam!
Wierzch kiszonki musi być pokryty sokiem. Zakręć słoik i postaw na tacy, bo prawdopodobnie już następnego dnia nadmiar płynu zacznie wyciekać spod nakrętki. Podczas burzliwej fermentacji codziennie otwórz słoik, ubij kapustę i zakręć ponownie. Po 3-4 dniach już nie będzie trzeba otwierać słoika, bo fermentacja się uspokoi.
Kapustę z jabłkami zostaw na 7-10 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś w chłodne miejsce.