Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i sprawdzony przepis. Tą zalewę używam też do ogórków.
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 84
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 308
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 92
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 195
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 84
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 308
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 92
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 195
Składniki
ZALEWA: Wodę z cukrem i solą zagotować. Dodać ocet.
CUKINIA: Umyć, pokroić wg upodobań. Nie obierać ze skóry. Jeśli jest młoda nie trzeba usuwać pestek. Ja miałam duże cukinie więc środki usunęłam.
SŁOIKI:S łoiki umyć. Do każdego włożyć 2-3 liście laurowe, koper, 2-3 ząbki czosnku, ok. 1 łyżeczki gorczycy, kilka małych kawałeczków chrzanu ( ja dałam po 4), 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Ilość składników zależy od wielkości słoików. Ja miałam takie z dżemów.
Pokrojoną cukinię wkładamy do słoików. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 min. Na dno garnka dać ścierkę. Po tym czasie wyciągamy słoiki i układamy do góry dnem na chwile. Zalewa na ok 8 dużych cukinii.