Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielbicieli chutney - wersja z porzeczek, do której wykorzystuje wlasny porzeczkowy ocet balsamiczny. Porzeczki moga byc jednokolorowe lub mieszane, doskonale tez smakuje z dodatkiem jagód, jezyn i malin.
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 126
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 27
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 126
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 27
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Składniki
Z podanej ilosci wychodzi 10 sloików 200 ml. Sok z porzeczek gotowac do zredukowania na ok. 200 ml. Obrac cebule i pokroic w piórka, imbir i papryczke chili drobno posiekac i smazyc w malej ilosci oliwy, nastepnie dodac porzeczki i ew. drobno pokrojone jablka, zredukowany sok z porzeczki, wszystkie przyprawy, sok pomaranczowy i cytrynowy oraz porzeczkowy ocet balsamiczny. * Przepis na wlasny porzeczkowy ocet balsamiczny: https://smaker.pl/przepis-ocet-balsamiczny-z-czarnej-porzeczki,165159,konhambos.html Na koniec dodac cukier i cukier zelujacy i gotowac tak dlugo, az owoce sie rozgotuja (ok. 20 minut) Przelac do wysterylizowanych sloików i postawic do góry dnem do wystygniecia.
Chutney pasuje do serów, kanapek, do mies, potraw z grilla, do sosów.