Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świątecznej pieczeni, pasztetu lub sera polecam chutney z suszonego berberysu. Intensywne w smaku, cierpkie, kwaskowe i słodkie zarazem, doprawione szafranem i cynamonem...
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 960
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20975
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 960
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20975
Składniki
Jagody berberysu dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą, dobrze odcedzić, przełożyć do miski.
Wodę zagotować, dodać nitki szafranu, zalać berberys i zostawić do napęcznienia na 8-10 godzin
Namoczone jagody (wraz z płynem) przełożyć do garnka, dodać ocet jabłkowy, cukier, cynamon, chili i szczyptę soli.
Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż lekko zgęstnieje. Gotowe chutney nałożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia.